Stressin voi jakaa karkeasti hyvään ja pahaan. Hyvä stressi innostaa ja tsemppaa eteenpäin. Paha stressi taas pitkään jatkuessaan vie kehon sekä mielen ylivireystilaan. Sekä hyvä että paha stressi vaikuttavat sympaattiseen eli aktivoivaan hermostoon. Stressin lisääntyessä ja pitkittyessä aktivoiva hermosto ottaa vallan ja ajaa eheyttävää hermostoa syrjään. Jos haluat palautella mieleen hermoston toimintaa, siitä tarkemmin täällä.
Stressiä ei voi välttää ja nykyajan haasteet, kuten kiire, informaatiotulva, suorituskeskeisyys ja epätasapaino työn ja vapaa-ajan välillä eivät mitä luultavimmin tule ajan myötä helpottamaan. Pikemminkin päinvastoin. Stressiä ei millään lailla saa poistettua täysin, eikä tarvitsekaan. Juuri sen vuoksi meillä jokaisella tulisi olla omia keinoja hallita stressiä. Keinoja, joilla voimme tarjota keholle sekä mielelle vastapainoa. Oleellisinta ei ole stressin määrä, vaan sen hallinta. Jokainen meistä sietää stressiä eri tavalla eri tilanteissa. On tärkeää tunnistaa, mitkä tekijät aiheuttavat stressiä ja kuinka sen voi havaita omassa kehossaan. Tällöin sitä on myös helpompi hallita.
Jokapäiväisessä elämässämme on valtavasti stressitekijöitä, joita emme välttämättä sellaisiksi tunnista. Arkeemme liittyy päivärutiinien suorittamista, työ, harrastuksia, erilaisia tunnetiloja, aistiärsykkeitä, kuten älypuhelin, televisio, radio ja melua yleensä, aikatauluja, erilaisia ihmissuhteita jne. On tärkeää tietää, että myös erityisen mieluisat tekijät, kuten innostava työ, mieluisat harrastukset ja hyvät ihmissuhteet aktivoivat sympaattista hermostoa. Erityisen innostava, mieluisa ja motivoivakin työ voi ajaa kehon ja mielen ylivireystilaan. Koska aktivoiva hermosto on niin vallitseva erinäisistä tekijöistä johtuen, tarvitsemme vastapainoa. Tarvitsemme fysiologisen rentoutusreaktion silloin tällöin jokapäiväiseen elämäämme,
Olisikohan sinulla heti mahdollista hengittää hieman syvempään ja antaa tärkeimmän hengityslihaksen, pallean, hieroa parasympaattista vagushermoa? Vagushermo kulkee pallealihaksen läpi, joten pelkästään syventämällä ja rauhoittamalla hengitystä saat aktivoitua eheyttävää hermostoa ja teet hyvää sekä keholle että mielelle.
Eheyttävää viikkoa :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti