maanantai 1. joulukuuta 2014

Aktiivisista rentoutusmenetelmistä

Rentoutusmenetelmät jaetaan usein kahteen eri osaan, aktiivisiin sekä rauhoittumis- ja suggestiomenetelmiin. On tärkeää löytää itselleen tiettyyn tilanteeseen sopivia harjoituksia. Aluksi hieman aktiivisista rentoutusmenetelmistä, joiden avulla voidaan oppia tunnistamaan jännittyneen ja rentoutuneen lihaksen ero, aistimaan arjen keskellä syntyviä jännitysoireita sekä rentouttamaan lihasjännityksiä ja ennaltaehkäisemään niiden syntymistä.

Aktiiviset rentoutusmenetelmät jaetaan vielä ulkoisen ärsykkeen vaikutukseen perustuviin sekä lihaksen omatoimiseen aktiviteettiin perustuviin menetelmiin. Mie olen löytänyt omat lempparit molemmista :) Ulkoisen ärsykkeen vaikutuksiin perustuvia menetelmiä ovat ainakin hieronta, avantouinti, sauna ja kylvyt. Niiden vaikutus perustuu kahden eriasteisen olotilan vaihteluun ja verenkierron lisääntymiseen. Niiden myötä ne saavat ihmisen tuntemaan mielihyvää. Mun ehdoton lemppari näistä on sauna, se on yksi maailman parhaimmista paikoista. Hyvänä kakkosena tulee hieronta ja erityisesti rentouttava hieronta. Asiakkaana on toki superkivaa, mutta fysioterapiaopintojeni aikana olen perehtynyt myös hierojan rooliin. Olen harjoitellut siihen "oman tapani". Tavoitteeni on hieronnan avulla vaikuttaa erityisesti hermoston tasapainoon aktivoimalla parasympaattista hermostoa laajoja, rauhallisia ja sopivan kevyitä otteita käyttäen sekä myös ympäristön vaikutus huomioiden.

Lihaksen omatoimiseen aktiviteettiin perustuvia menetelmiä ovat muun muassa rentouttava ja riittävän kevyt liikunta sekä jännitys-rentoutus-menetelmä. Riittävän kevyt liikunta on jokaiselle yksilöllinen kokemus, sillä korostetaan oman liikkeen kokemisen ja sisäistämisen tärkeyttä sekä oman kehon hallinnan tunnetta. Liikunta on lääke valtavan moneen vaivaan. Sen aiheuttama energian kuluttaminen vaikuttaa suorituksen jälkeen elimistön ja hermoston toimintaan rauhoittavasti sekä tuottaa mielialan nousua eli hyvää fiilistä.

Liikunta on ollut noin 12-vuotiaasta asti erityisen lähellä sydäntäni. Silloin aloitin kilpa-aerobic harrastuksen. Se jäi noin 18-ikävuoden hujakoilla. Opiskelin lukion jälkeen liikuntaneuvojaksi. Olen opintojen alusta saakka työskennellyt liikunnan parissa ja toivottavasti tulen aina työskentelemään. Säännöllisemmän ja kovemman treenaamisen aloitettuani, olen treenannut kovilla sykkeillä ja melko usein. Kehonhuolto ei ole ollut lempipuuhaani. Viime vuosina keho ja mieli ovat kuitenkin alkaneet kaivata ja vaatia lempeämpää harjoittelua ja sillä tiellä ollaan edelleen. Tällä hetkellä lempilajejani ovat bodybalance ja jooga.

Toisen lihaksen omatoimiseen aktiviteettiin perustuvan menetelmän, Jacobssonin jännitys-rentoutus, ideana on vuorotellen jännittää (2-6 sekunnin ajan) sekä rentouttaa lihasta joko istuen, seisten tai maaten. Idea perustuu agonistin (vaikuttajalihas) - antagonistin (vastavaikuttajalihas) välisiin hermostollisiin yhteyksiin. Menetelmä kehittää siis rentouden lisäksi lihasten hermotusta ja aktivointia. Olen tehnyt blogia varten Jacobssonin menetelmän mukaan harjoitteen, johon palataan myöhemmin. Mikä aktiivisista rentoutusmenetelmistä on sun lemppari?

Leppoisia hetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti