Mietin, mikä olisi tärkein rentoutumiseen liittyä asia, mistä olisi hyvä aloittaa. En osannut "rankata" aiheita, joten fiiliksen mukaan mennään. Hengitys on ehdottomasti yksi tärkeimmistä rentoutumiseen liittyvistä asioista, jopa tärkein. Sehän on elinehtomme. Se on toiminto, joka yhdistää kehon ja mielen. Hengitys on tärkeä väline stressinhallinnassa. Rauhallinen, luonnollinen ja syvä hengitys rauhoittaa sekä rentouttaa psyykkisesti ja fyysisesti. Se auttaa tarpeen vaatiessa myös keskittymään ja lisäämään voimavaroja. Palleahengitys (syvähengitys) tuo ilmaa keuhkoihin jopa kaksi kertaa enemmän. Palleahengityksen avulla elimistö ja aivot saavat riittävästi happea käyttöönsä. Sen etuna on myös rauhoittavan, parasympaattisen hermoston aktivoituminen (avaan hermoston toimintaa tulevissa teksteissä lisää).
Nykyajan tyypillinen hektinen, stressaava ja kiireinen elämänrytmi altistavat hengittämään pinnallisesti. Myös litteän vatsan ihannointi ja siitä johtuva vatsan sisäänvetäminen altistaa pinnalliselle hengitykselle. Tällöin hengitys on nopeaa, jopa pätkittäistä ja ainoastaan rintakehän yläosa liikkuu eli hengitys virtaa ainoastaan keuhkojen yläosaan. Siitä ei voi puhua edes samassa kappaleessa palleahengityksen kanssa!
Luonnollisessa palleahengityksessä sisäänhengitys on aktiivinen; sen aikana tärkein hengityslihas, pallea aktivoituu ja supistuu, vatsa kohoaa ja keuhkot täyttyvät hapekkaalla ilmalla. Uloshengitys on passiivinen; sen aikana pallea palautuu takaisin lepoasentoonsa, vatsa laskee ja ilma työntyy keukoista ulos. Uloshengitys on ikään kuin hellittämistä.
Tässä yksinkertainen harjoitus, josta on hyvä lähteä liikkeelle:
Voit myös mennä puoli-istuvaan asentoon ja koukistaa polvet. Polvien koukistamisen ansiosta vatsalihakset rentoutuvat. Voit aluksi tuoda kätesi rintakehän alapuolelle tunnustelemaan vatsan liikkeitä. Pyri hengittämään palleahengityksen lailla niin, että vatsasi kohoaa ja laskee. Hengitä nenän kautta rauhassa sisään ja hengitä suun kautta rauhassa ulos. Voit halutessasi laskea sisäänhengityksen aikana hitaasti neljään, pidättää hengitystä pienen hetken ja laskea uloshengityksen aikana hitaasti neljään. Voit ottaa välissä luonnollisia hengityksiä niin, ettet yritä pidentää sisään- ja uloshengitystä. Voit tehdä harjoituksen missä ja milloin vain, vaikka useamman kerran päivässä.
Älä ota stressiä omasta hengityksestä, äläkä tuomitse omaa tapaasi hengittää. Se on elimistön tapa reagoida elämän ulkoisiin ja sisäisiin tapahtumiin. Suuri askel on tulla tietoiseksi omasta hengityksestä. Halutessasi voit vähitellen harjoitus kerrallaan oppia hengityksen avulla vapaasti vapauttamaan sekä kehoa että mieltä.
Hapekasta sunnuntaipäivää kaikille!
Kiitos hyvistä vinkeistä :) Johan mieli rauhoittui!
VastaaPoistaHienoa!
Poista